Įdomus

Farakonai

Farakonai

Kiaulė yra bet kuri iš 58 rūšių didelių, plunksnomis dengtų graužikų, priklausančių Erethizontidae ir Hystricidae šeimai. Naujojo pasaulio kiaulės yra Erethizontidae šeimoje, o Senojo pasaulio kiaulės - Hystricidae šeimoje. Bendras pavadinimas „kiaulė“ kilęs iš lotyniškos frazės, reiškiančios „kiaulės kiaulės“.

Greiti faktai: kiauliena

  • Mokslinis vardas: Erethizontidae, Hystricidae
  • Bendrieji vardai: Kiaulė, kiaulė kiaulė
  • Pagrindinė gyvūnų grupė: Žinduolis
  • Dydis: 25–36 colių ilgio, su 8–10 colių uodega
  • Svoris: 12-35 svarų
  • Gyvenimo trukmė: Iki 27 metų
  • Dieta: Žolėdžiai augalai
  • Buveinė: Vidutinės ir atogrąžų zonos
  • Gyventojų skaičius: Stabilus arba mažėjantis
  • Apsaugos būsena: Mažiausias susirūpinimas nykstančiais

Apibūdinimas

Kiaulės turi apvalius kūnus, padengtus kailiu, rudos, baltos ir pilkos spalvos. Dydis skiriasi priklausomai nuo rūšies - nuo 25 iki 36 colių ilgio ir nuo 8 iki 10 colių uodegos. Jie sveria nuo 12 iki 25 svarų. Senojo pasaulio kiaulės turi stuburus arba keturkampius, sugrupuotus į grupes, o naujojo pasaulio kiaulėms - atskirai. Antgaliai yra modifikuoti plaukai, pagaminti iš keratino. Nors kiaulės turi silpną regėjimą, jos turi puikų kvapą.

Buveinė ir paplitimas

Kiaulės gyvena vidutinio klimato ir atogrąžų regionuose Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Afrikoje, Pietų Europoje ir Azijoje. Naujojo pasaulio kiaulės renkasi buveines su medžiais, o Senojo pasaulio kiaulės yra sausumos. Porcupine buveinės apima miškus, uolėtas vietas, pievas ir dykumas.

Dieta

Kiaulpienės pirmiausia yra žolėdžiai gyvūnai, maitinantys lapais, šakelėmis, sėklomis, žaliuojančiais augalais, šaknimis, uogomis, pasėliais ir žieve. Tačiau kai kurios rūšys papildo savo racioną mažais ropliais ir vabzdžiais. Nors jie nevalgo gyvūnų kaulų, kiaulės kramto, kad nusivalytų dantis ir gautų mineralų.

Elgesys

Kiaulės yra aktyviausios naktį, tačiau nėra neįprasta, kad dienos metu jos maitinasi. Senojo pasaulio rūšys yra sausumos, tuo tarpu Naujojo pasaulio rūšys yra puikios vijoklinės ir gali turėti sulenktas uodegas. Kiaulės miega ir gimdo tankuose, padarytuose uolienų plyšiuose, tuščiaviduriuose rąstuose arba po pastatais.

Graužikai pasižymi keliomis gynybinėmis savybėmis. Kai grasinama, kiaulės pakelia kojines. Dėl juodos ir baltos spalvos plunksnų kiauliena primena kaukolę, ypač tamsiuoju paros metu. Porcupines sukandžioja dantis kaip įspėjamąjį garsą ir dreba jų kūnai, norėdami parodyti savo plunksnas. Jei šios grėsmės nepavyksta, gyvūnas skleidžia aštrų kvapą. Galiausiai kiaulė bėga atgal arba į šoną ir kelia grėsmę. Nors jis negali mesti plunksnų, spygliukai ant spyglių galo padeda jiems prisiliesti ir apsunkina jų pašalinimą. Plunksnos yra padengtos antimikrobiniu agentu, tikėtina, kad apsaugotų kiaulutes nuo infekcijos, atsirandančios dėl savęs žalojimo. Atsiranda naujų plombų, kurios pakeis prarastąsias.

Dauginimasis ir palikuonys

Senojo ir Naujojo pasaulio rūšių reprodukcija šiek tiek skiriasi. Senojo pasaulio kiaulės yra monogamiškos ir veisiasi kelis kartus per metus. Naujojo pasaulio rūšys yra derlingos tik 8–12 valandų per metus. Likusiu metų metu iš makšties uždaroma membrana. Rugsėjo mėnesį makšties membrana ištirpsta. Kvapai iš moters šlapimo ir makšties gleivių traukia vyrus. Patinai kovoja už poravimosi teises, kartais mėgdžiodami ar gąsdindami konkurentus. Laimėtojas apsaugo moterį nuo kitų patinų ir ragina ją patikrinti, ar ji nori poruotis. Patelė bėga, įkando ar nusimeta uodegą, kol bus pasiruošusi. Tada ji perkelia uodegą per nugarą, kad apsaugotų savo bičiulę nuo plunksnų ir pristato užpakalinius ketvirčius. Po poravimosi patinas išvyksta ieškoti kitų porų.

Gimdymas trunka nuo 16 iki 31 savaitės, priklausomai nuo rūšies. Pasibaigus šiam laikui, patelės paprastai pagimdo vieną palikuonį, tačiau kartais gimsta du ar trys jauni (vadinami porcelianai). Porcipettes gimimo metu sveria apie 3% savo motinos svorio. Jie gimsta su minkštomis plunksnomis, kurios sukietėja per kelias dienas. Porcipetės subręsta nuo 9 mėnesių iki 2,5 metų, priklausomai nuo rūšies. Gamtoje kiaulės paprastai gyvena iki 15 metų. Tačiau jie gali gyventi iki 27 metų, todėl jie yra ilgiausiai gyvenantys graužikai po plika moline žiurke.

Porcipetės gimsta su lanksčiomis kojelėmis. „Farinosa“ / „Getty Images“

Apsaugos būklė

Porcupine apsaugos būklė priklauso nuo rūšių. Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) kai kurias rūšis klasifikuoja kaip „mažiausiai susirūpinimą keliančias“ rūšis, įskaitant Šiaurės Amerikos kiaulytes (Erethizon dorsatum) ir ilgauodegė kiaulytė (Trichys fasciculata). Filipinų kiauliena (Hystrix pumila) yra pažeidžiamas, nykštukinis kiaulutis (Coendou speratus) yra nykstanti, o kelios rūšys nebuvo įvertintos dėl duomenų trūkumo. Populiacijų skaičius svyruoja nuo stabilios iki mažėjančios.

Grėsmės

Kiaulių išgyvenimo grėsmę sudaro brakonieriavimas, medžioklė ir spąstų gaudymas, buveinių praradimas ir susiskaldymas dėl miškų naikinimo ir žemės ūkio, transporto priemonių susidūrimai, laukiniai šunys ir gaisrai.

Kiaulės ir žmonės

Porcelianai valgomi kaip maistas, ypač Pietryčių Azijoje. Jų plunksnos ir sargybos plaukai naudojami dekoratyviniams drabužiams ir kitiems daiktams gaminti.

Šaltiniai

  • Cho, W. K.; Ankrum, J. A .; et al. "Mikrostruktūrizuotos spygliuočiai ant Šiaurės Amerikos kiaulienos kumpio leidžia lengvai įsiskverbti į audinius ir juos sunku pašalinti." Nacionalinės mokslų akademijos leidiniai. 109 (52): 21289-94, 2012. doi: 10.1073 / pnas.1216441109
  • Emmonsas, L. Erethizon dorsatum. IUCN raudonasis nykstančių rūšių sąrašas 2016 m .: e.T8004A22213161. „doi“: 10.2305 / IUCN.UK.2016-3.RLTS.T8004A22213161.en
  • Guang, Li. "Įspėjamasis Šiaurės Amerikos kiaulienos kvapas". Cheminės ekologijos žurnalas. 23 (12): 2737-2754, 1997. doi: 10.1023 / a: 1022511026529
  • Roze'as, Locke'as ir Davidas Uldis. "Porcupine Quills antibiotikų savybės". Cheminės ekologijos žurnalas. 16 (3): 725-734, 1990. doi: 10.1007 / bf01016483
  • Woodsas, Charlesas. Macdonald, D. (red.). Žinduolių enciklopedija. Niujorkas: faktai apie bylą. 1984, 686–689 psl. ISBN 0-87196-871-1.