Įdomus

Faktai apie Afrikos liūtą: buveinė, dieta, elgesys

Faktai apie Afrikos liūtą: buveinė, dieta, elgesys


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Per visą istoriją Afrikos liūtas („Pantera leo“) atstovavo drąsai ir jėgai. Katė lengvai atpažįstama tiek pagal jos riaumojimą, tiek dėl patino maniežos. Liūtai, kurie gyvena grupėse, vadinamose pasididžiavimais, yra pačios socialiausios katės. Pasididžiavimo dydis priklauso nuo maisto prieinamumo, tačiau tipinę grupę sudaro trys vyrai, keliolika patelių ir jų jaunikliai.

Greiti faktai: Afrikos liūtas

  • Mokslinis vardas: „Pantera leo“
  • Bendrasis vardas: Liūtas
  • Pagrindinė gyvūnų grupė: žinduoliai
  • Dydis: 4,5–6,5 pėdų kūno; 26–40 colių uodega
  • Svoris: 265–420 svarų
  • Gyvenimo trukmė: 10–14 metų
  • Dieta: mėsėdė
  • Buveinė: Į pietus nuo Sacharos esanti Afrika
  • Gyventojų skaičius: 20 000
  • Apsaugos būklė: pažeidžiama

Apibūdinimas

Liūtas yra vienintelė katė, pasižyminti seksualiniu dimorfizmu, o tai reiškia, kad patinų ir patelių liūtai skiriasi vienas nuo kito. Patinai yra didesni už pateles (liūtės). Liūto kūno ilgis siekia nuo 4,5 iki 6,5 pėdų, o jo uodega yra nuo 26 iki 40 colių. Svoris svyruoja nuo 265 iki 420 svarų.

Liūtų jauniklių gimtadienio kailyje yra tamsios dėmės, kurios išnyks, kol suaugus išliks tik silpnos pilvo dėmės. Suaugusių liūtų spalva svyruoja nuo buivolo iki pilkos iki įvairių rudos spalvos. Tiek vyrai, tiek moterys yra galingos, raumeningos katės su užapvalintomis galvomis ir ausimis. Tik suaugę liūtų patinai turi rudą, rūdis ar juodą manevrą, kuris tęsiasi iki kaklo ir krūtinės. Tik vyrai turi tamsius uodegos raištelius, kurie kai kuriuose egzemplioriuose slepia uodegos kaulą.

Baltieji liūtai gamtoje pasitaiko retai. Baltas kailis atsiranda dėl dvigubo recesyvinio alelio. Baltieji liūtai nėra albinosai. Jie turi normalios spalvos odą ir akis.

Liūtas yra vienintelė katė, turinti skirtingą išvaizdą patinams ir patelėms. „claudialothering“ / „Getty Images“

Buveinė ir paplitimas

Liūtas gali būti vadinamas „džiunglių karaliumi“, tačiau jo tikrai nėra atogrąžų miškuose. Vietoj to ši katė teikia pirmenybę žolėtoms lygumoms, savanoms ir krūmynams į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje. Azijos liūtas gyvena Giro miško nacionaliniame parke Indijoje, tačiau jo buveinėje yra tik savanos ir krūmynų miškų plotai.

Dieta

Liūtai yra mėsėdžiai, vadinasi, jų racioną sudaro daugiau kaip 70% mėsos. Afrikos liūtai mieliau medžioja didelius kanopinius gyvūnus, įskaitant zebrą, afrikinį buivolą, brangakmenį, žirafą ir gluosnį. Jie vengia labai didelių (dramblys, raganosis, hipopotamas) ir labai mažų (kiškis, beždžionė, hyrax, dik-dik) grobio, tačiau imsis naminių gyvulių. Vienas liūtas gali nuimti grobį dvigubai daugiau nei jo dydis. Pasididžiavimo metu liūtės medžioja bendradarbiaudamos, siekdamos sugauti bėgančius gyvūnus daugiau nei viena kryptimi. Liūtai žudo arba užmušdami grobį, arba uždarydami burną ir šnerves, kad jį uždustų. Paprastai grobis sunaudojamas medžioklės vietoje. Liūtai dažnai praranda žudynes dėl hijenų, o kartais ir dėl krokodilų.

Nors liūtas yra viršūninis plėšrūnas, jis tampa žmonių grobiu. Jaunikliai dažnai žudomi hijenų, laukinių šunų ir leopardų.

Elgesys

Liūtai miega nuo 16 iki 20 valandų per dieną. Jie dažniausiai medžioja auštant ar sutemose, tačiau gali prisitaikyti prie savo grobio, kad pakeistų tvarkaraštį. Jie bendrauja naudodamiesi vokalizacijomis, galvų plovimu, laižymu, veido išraiškomis, cheminiu žymėjimu ir vaizdiniu žymėjimu. Liūtai yra žinomi dėl savo nuožmaus riaumojimo, tačiau taip pat gali griaudėti, pjauti, gurkšnoti ir raudoti.

Kai liūtai ir kitos katės trina galvas, jie keičiasi kvapo žymekliais. „Verónica Paradinas Duro“ / „Getty Images“

Dauginimasis ir palikuonys

Liūtai lytiškai subręsta maždaug per trejus metus, nors vyrai paprastai būna ketverių ar penkerių metų prieš laimėdami iššūkį ir prisijungdami prie pasididžiavimo. Kai naujas patinas perima pasididžiavimą, jis paprastai nužudo jauniausios kartos jauniklius ir iškeldina paauglius. Liūtės yra poliesterinės, tai reiškia, kad jos gali poruotis bet kuriuo metų laiku. Jie įkaista, kai jų jaunikliai nujunkomi, arba kai jie visi nužudomi.

Kaip ir kitų kačių, liūto patino patinai turi atgal nukreiptus smaigalius, kurie skatina liūtą ovuliuoti poravimosi metu. Po maždaug 110 dienų nėštumo patelė pagimdo nuo vieno iki keturių jauniklių. Kai kurių pasididžiavimų metu patelės pagimdo savo jauniklius nuošalesnėje angoje ir medžioja vieni, kol jaunikliai tampa šešių – aštuonių savaičių amžiaus. Kituose pasididžiavimuose vienas liūtas prižiūri visus jauniklius, o kiti eina medžioti. Patelės nuožmiai gina jauniklius iš savo pasididžiavimo. Patinai toleruoja savo jauniklius, bet ne visada gina juos.

Apie 80% jauniklių miršta, tačiau tie, kurie išgyvena iki pilnametystės, gali būti 10–14 metų amžiaus. Daugumą suaugusių liūtų žudo žmonės ar kiti liūtai, nors kai kurie pasiduoda medžioklės metu patiriamiems sužalojimams.

Liūto jaunikliai pastebėti. Atvaizdą užfiksavo Joanne Hedger / „Getty Images“

Apsaugos būklė

Liūtas IUCN Raudonojo sąrašo sąraše yra „pažeidžiamas“. Laukinių populiacijų skaičius nuo 1993 m. Iki 2014 m. Sumažėjo maždaug 43%. 2014 m. Surašymo duomenimis, liko apie 7500 laukinių liūtų, tačiau nuo to laiko jų skaičius toliau mažėjo.

Nors liūtai gali toleruoti įvairias buveines, jiems gresia pavojus, nes žmonės ir toliau juos žudo ir dėl grobio išeikvojimo. Žmonės žudo liūtus, norėdami apsaugoti gyvulius, bijodami pavojaus žmonėms ir nelegalios prekybos. Grobiui gresia padidėjęs krūmų mėsos komercializavimas ir buveinių praradimas. Kai kuriose vietovėse trofėjų medžioklė padėjo išsaugoti liūtų populiacijas, tuo tarpu tai paskatino rūšies nykimą kituose regionuose.

Afrikos liūtas prieš azijietišką liūtą

Azijietiškų liūtų patinai turi mažesnes manes nei Afrikos liūtai. Gamtos pasaulis / „Getty Images“

Naujausi filogenetiniai tyrimai rodo, kad liūtai tikrai neturėtų būti klasifikuojami kaip „afrikiečiai“ ir „azijiečiai“. Tačiau kačių, gyvenančių dviejuose regionuose, išvaizda ir elgesys skiriasi. Genetiniu požiūriu pagrindinis skirtumas yra tas, kad Afrikos liūtai turi vieną infraorbitalinį forameną (kaukolės skylė nervams ir kraujagyslėms akims), o Azijos liūtai turi dvišakes infraorbitalines foramenes. Afrikiniai liūtai yra didesnės katės, turinčios storesnes ir ilgesnes manes ir trumpesnius uodegikaulius nei Azijos liūtai. Azijos liūtas turi išilginę odos raukšlę išilgai pilvo, kurios trūksta Afrikos liūtams. Pasididžiavimo kompozicija skiriasi ir tarp dviejų rūšių liūtų. Tai greičiausiai lemia tai, kad liūtai yra skirtingo dydžio ir medžioja skirtingas grobio rūšis.

Liūto hibridai

Ligeris (Panthera leo Panthera tigris) zoologijos sode, Sibire, Rusijoje. Denisas Ukhovas / „Getty Images“

Liūtai yra glaudžiai susiję su tigrais, sniego leopardais, jaguarais ir leopardais. Jie gali mišrintis su kitomis rūšimis, kad sukurtų hibridines kates:

  • Ligeris: Kryžius tarp patino liūto ir tigro. Ligerai yra didesni nei liūtai ar tigrai. Vyriškos lingės yra sterilios, tačiau daugelis moteriškų viršelių yra derlingos.
  • Tigonas arba Tiglonas: Kryžius tarp liūto ir tigro patino. Tigonai paprastai yra mažesni nei vienas iš tėvų.
  • Leoponas: Kryžius tarp liūto ir vyriškojo leopardo. Galva primena liūtą, o kūnas - leopardo.

Kadangi susitelkiama į liūtų, tigrų ir leopardų genų išsaugojimą, hibridizacijos norima. Hibridai pirmiausia pastebimi privačiose parduotuvėse.

Šaltiniai

  • Barnett, R. ir kt. "Motinos demografinės istorijos atskleidimas „Pantera leo“ naudojant senovės DNR ir erdvinę genealoginę analizę “. BMC evoliucinė biologija 14:70, 2014.
  • Heinsohn, R .; C. pakuotojas. „Kompleksinės bendradarbiavimo strategijos teritoriniuose Afrikos liūtuose“. Mokslas. 269 ​​(5228): 1260-62, 1995. doi: 10.1126 / science.7652573
  • Macdonaldas, Davidas. Žinduolių enciklopedija. Niujorkas: faktai apie bylą. p. 1984 m. Gruodžio 31 d. ISBN 0-87196-871-1.
  • Makacha, S. ir G. B. Schaller. „Liūtų stebėjimai Manyara ežero nacionaliniame parke, Tanzanija“. Afrikos ekologijos žurnalas. 7 (1): 99-103, 1962. doi: 10.1111 / j.1365-2028.1969.tb01198.x
  • „Wozencraft“, W.C. "„Pantera leo“". Wilsone, D.E .; Reederis, D.M. Pasaulio žinduolių rūšys: taksonominė ir geografinė nuoroda (3-asis leidimas). Johns Hopkins University Press. p. 546, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos