Įdomus

Faktai apie lamą

Faktai apie lamą

Lama (Lama glama) yra didelis, kailinis žinduolis, kuris prieš tūkstančius metų buvo prijaukintas Pietų Amerikoje dėl mėsos, kailio ir kaip gyvūnas iš pakuotės. Nors lamos yra susijusios su kupranugariais, jos neturi kuprelių. Lamos yra artimi alpakų, vikunų ir guanako giminaičiai. Nors jos visos yra skirtingos rūšys, lamų, alpakų, guanako ir vikunų grupė gali būti vadinama lamoidais arba tiesiog lama.

Greiti faktai: lama

  • Mokslinis vardas: Lama glama
  • Dažnas vardas: Lama
  • Pagrindinė gyvūnų grupė: Žinduolis
  • Dydis: 5 pėdos 7 coliai - 5 pėdos 11 colių
  • Svoris: 290–440 svarų
  • Gyvenimo trukmė: 15-25 metai
  • Dieta: Žolėdžiai augalai
  • Buveinė: Iš Pietų Amerikos Andų kalnų
  • Gyventojai: Milijonai
  • Apsaugos būklė: Neįvertinta (naminis gyvūnas)

Apibūdinimas

Lamos ir kiti lamoidai turi pėdas, trumpas uodegas ir ilgas kaklas. Lama turi ilgas banano formos ausis ir viršutinę lūpą. Brandžios lamos turi pakitusius dantų šunis ir priekinius dantis, vadinamus „koviniais dantimis“ arba „kumščiais“. Paprastai šie dantys pašalinami iš nepažeistų patinų, nes jie gali sužeisti kitus vyrus kovojant dėl ​​dominavimo.

Lamos būna įvairių spalvų, įskaitant baltą, juodą, rudą, įdegį, pilką ir piebaldinę. Kailis gali būti trumpai dengtas (Ccara) arba vidutiniškai dengtas (Curaca). Suaugusieji svyruoja nuo 5 pėdų 7 colių iki 5 pėdų 11 colių aukščio ir sveria nuo 290 iki 440 svarų.

Buveinė ir paplitimas

Lamos buvo prijaukintos Peru maždaug prieš 4000–5000 metų nuo laukinių guaanakų. Tačiau gyvūnai iš tikrųjų atkeliavo iš Šiaurės Amerikos ir po ledynmečio persikėlė į Pietų Ameriką.

Šiandien lamos yra keliamos visame pasaulyje. Keli milijonai gyvena Amerikoje, Europoje ir Australijoje.

Lamas ir alpakas sukėlė guanakų ir vikūnų prijaukinimas Anduose.

Dieta

Lama yra žolėdžiai gyvūnai, ganantys įvairiausiais augalais. Paprastai jie valgo kukurūzus, liucerną ir žolę. Nors lamos atgailauja ir vėl kramtomas maistas, pavyzdžiui, avių ir galvijų, jos turi trijų skyrių skrandį ir nėra atrajotojai. Lama turi labai ilgą storąją žarną, leidžiančią virškinti augalus, kuriuose gausu celiuliozės, taip pat išgyventi daug mažiau vandens nei dauguma žinduolių.

Elgesys

Lamos yra bandos gyvūnai. Išskyrus ginčus dėl dominavimo, jie paprastai nesikandžioja. Jie spjaudosi, grumiasi ir mušasi, kad nustatytų socialinę padėtį ir kovotų su plėšrūnais.

Lamos yra protingos ir lengvai treniruojamos. 5–8 mylių atstumu jie gali nešti nuo 25% iki 30% savo svorio.

Dauginimasis ir palikuonys

Skirtingai nuo daugelio stambių gyvūnų, lamos sukelia ovuliatorius. Tai yra, jie ovuliuoja poravimosi metu, o ne patenka į estrus ar „karštį“. Lama draugei gulint. Nėštumas trunka 350 dienų (11,5 mėnesio) ir atsiranda vienas naujagimis, kuris vadinamas cria. Crias per valandą po gimimo stovi, vaikšto ir slaugė. Lamos liežuviai nepasiekia pakankamai toli už burnos, kad motina galėtų laižyti savo jauną sausą, todėl lamos gimė pagimdžiusios šiltu dienos metu.

Moterų lamos lytiškai subręsta vienerių metų amžiaus. Patinai subręsta vėliau, maždaug trejų metų. Paprastai lamos gyvena nuo 15 iki 25 metų, tačiau kai kurios gyvena 30 metų.

Patinas dromedaras kupranugaris ir moteriška lama gali gaminti hibridą, žinomą kaip cama. Dėl kupranugarių ir lamų dydžio skirtumo, kumelės atsiranda tik dirbtinio apvaisinimo būdu.

Lama ir jos cria. Jonne Seijdel, „Getty Images“

Apsaugos būklė

Kadangi tai yra prijaukinti gyvūnai, lamos neturi apsaugos būklės. Laukinis lamos protėvis, guanako (Lama guanicoe), IUCN klasifikuoja kaip „mažiausiai susirūpinimą keliantį“. Gvanaakų yra daugiau nei milijonas, o jų populiacija didėja.

Lamos ir žmonės

Prieš inkų ir inkų kultūras lamos buvo naudojamos gyvūnams pakuoti, mėsai ir pluoštui gauti. Jų kailis yra minkštas, šiltas ir neturi lanolino. Lama mėšlas buvo svarbi trąša. Šiuolaikinėje visuomenėje lamos vis dar auginamos dėl visų šių priežasčių, be to, jos yra vertingi avių ir ožkų sargybiniai gyvūnai. Lamos jungiasi su gyvuliais ir padeda apsaugoti ėriukus nuo kojotų, laukinių šunų ir kitų plėšrūnų.

Kaip papasakoti lamas ir alpakas

Nors ir lamos, ir alpakos gali būti grupuojamos kaip „lamos“, jos yra atskiros kupranugarių rūšys. Lamos yra didesnės nei alpakos ir būna daugiau spalvų. Lamos veidas yra pailgesnis, o jo ausys yra didesnės ir banano formos. Alpakos turi plokštesnius veidus ir mažesnes, tiesias ausis.

Šaltiniai

  • Birutta, Gale. Vadovas, kaip kelti lamas. 1997. ISBN 0-88266-954-0.
  • Kurtén, Björn ir Elaine Anderson. Pleistoceno žinduoliai iš Šiaurės Amerikos. Niujorkas: „Columbia University Press“. p. 307, 1980 m. ISBN 0231037333.
  • Perry, Rogeris. Stebuklai lamos. „Dodd“, „Mead & Company“. p. 7, 1977 m. ISBN 0-396-07460-X.
  • Walkeris, Cameronas. "Apsauginės lamos saugo avis nuo kojotų". Nacionalinė geografija. 2003 m. Birželio 10 d.
  • Wheeleris, daktaras Jane; Miranda Kadwell; Matilde Fernandez; Helen F. Stanley; Ricardo Baldi; Raulis Rosadio; Michaelas W. Brufordas. „Genetinė analizė atskleidžia laukinius lamos ir alpakos protėvius“. Karališkosios draugijos leidiniai B: Biologijos mokslai. 268 (1485): 2575-2584, 2001. doi: 10.1098 / rspb.2001.1774