Įdomus

Liūto faktai

Liūto faktai

Liūtai („Pantera leo“) yra didžiausios iš visų afrikietiškų kačių. Apkeliavę didžiąją Afrikos dalį, taip pat didelę dalį Europos, Vidurinių Rytų ir Azijos, šiandien jie aptinkami pleistruose Afrikoje ir vienoje populiacijoje Indijos žemyne. Jie yra antra pagal dydį kačių rūšis pasaulyje, mažesni nei tik tigras.

Greiti faktai: Liūtas

  • Mokslinis vardas: „Pantera leo“
  • Dažnas vardas: Liūtas
  • Pagrindinė gyvūnų grupė: Žinduolis
  • Dydis: 5,5–8,5 pėdų ilgio
  • Svoris: 330–550 svarų
  • Gyvenimo trukmė: 10–14 metų
  • Dieta: Mėsėdis
  • Buveinė: Grupės Afrikoje ir Indijoje
  • Gyventojų skaičius: 23,000-39,000
  • Apsaugos būsena: Pažeidžiamas

Apibūdinimas

Maždaug prieš 73 000 metų senovės pokyčiai Afrikos klimatuose suskirstė liūtus į mažas grupes ir laikui bėgant charakteristikos keitėsi taip, kad atitiktų atskirą aplinką: kai kurios didesnės, kitos su didesnėmis manijomis ar tamsesniais kailiais. Didžiausias iš jų buvo Šiaurės Afrikos barbarų liūtas, kurio ilgis siekė 27–30 pėdų, ilgą, gyvatės uodegą, siekiančią 3,5 pėdos.

Genetikai nustatė du liūto porūšius: „Pantera leo leo“ (randama Indijoje, Šiaurės, Centrinėje ir Vakarų Afrikoje) ir P. l. melanochaita (Rytų ir Pietų Afrikoje). Šių liūtų spalva yra nuo beveik baltos iki gelsvai geltonos, pelenų rudos, ochros ir giliai oranžinės rudos spalvos. Jie turi tamsaus kailio pluoštą uodegos gale, paprastai yra maždaug 5,5–8,5 pėdų ilgio ir sveria nuo 330 iki 550 svarų. Liūtai vyrai ir moterys pasižymi seksualiniu dimorfizmu: Moteriški liūtai yra mažesni už vyrus ir turi tolygiai nudažytą tamsiai rudą spalvą. Moterims taip pat trūksta maniežos. Patinai turi storą, vilnonį kailį, kuris apglėbia veidą ir dengia kaklą.

Artimiausi gyvi liūtų giminaičiai yra jaguarai, po jų eina leopardai ir tigrai. Jie turi du pripažintus išnykusius protėvius, Amerikos liūtą (Panthera atrox) ir urvo liūtas (Panthera fosilija).

„Prisono“ fotografija / „Getty Images“

Buveinė ir paplitimas

Nors liūtų daugiausia randama savanų vietose, liūtų galima rasti visur Afrikoje, išskyrus atogrąžų miškus ir Sacharos dykumos vidų. Jie gyvena buveinėse nuo jūros lygio iki kalnų šlaitų iki 13 700 pėdų, įskaitant Mt. Kilimandžaro.

Sausame lapuočių girių miške šiaurės vakarų Indijoje yra liūto draustinis, žinomas kaip Giro nacionalinis parkas ir laukinės gamtos rezervatas. Šventyklą supa teritorija, kurioje gyvena etniniai Maldynų ganytojai ir jų gyvuliai.

Dieta

Liūtai yra mėsėdžiai, žinduolių pogrupis, kuriam taip pat priskiriami gyvūnai, tokie kaip lokiai, šunys, meškėnai, mustelidės, civeta, hijenos ir aardwolfas. Liūto grobis yra pirmenybė teikiama vidutiniams ir dideliems kanopiniams nagu gemsbok ir kitiems antilopėms, buivolams, žirafoms, zebroms ir gluosniams; tačiau jie valgys beveik bet kurį gyvūną, nuo graužikų iki raganosių. Jie vengia gyvūnų su aštriais ragais (pavyzdžiui, sable antilopės) arba gyvūnų, kurie yra pakankamai protingi, kad ganytųsi didelėse bandose (pvz., Elandose). Karpos yra mažesnės nei tipiškos liūto lengvatos, tačiau kadangi jos yra paplitusios savanose, jos yra įprastos liūto dietų dalys. Indijoje liūtai valgo naminius galvijus, kai jų yra, tačiau dažniausiai vartoja laukinius chitalinius elnius.

Liūtai geria vandenį, kai tik yra, bet kitu atveju gauna reikiamą drėgmę iš savo grobio ar augalų, tokių kaip tsamma melionai Kalahario dykumoje.

Elgesys

Liūtai gyvena tankiuose nuo 1,5 iki 55 suaugusių gyvūnų per 38,6 kvadratinio mylių (1 kvadratinis kilometras). Jie yra socialūs padarai ir gyvena maždaug nuo keturių iki šešių suaugusiųjų, vadinamų pasididžiavimu, grupėse. Prideda paprastai du vyrai ir trys ar keturios patelės ir jų palikuonys; suaugusieji palieka pasididžiavimą medžioti poromis arba atskirai. Indijos pasididžiavimas paprastai būna mažesnis, turint dvi moteris.

Liūtai žaidžia kaip kovą su savo medžioklės įgūdžiais. Žaisdami kovoja, jie nenuvalo dantų ir laikosi atitraukę nagus, kad nepažeistų savo partnerio. Žaidimas-kova yra mokymas ir mankšta, padedanti efektyviau kovoti su grobiu ir užmegzti ryšius tarp pasididžiavimo narių. Būtent žaidimo metu liūtai išsiaiškina, kurie pasididžiavimo nariai turi vytis ir aplenkti savo karjerą, o kurie pasididžiavimo nariai yra tie, kurie žudo.

Dauginimasis ir palikuonys

Liūtai dauginasi seksualiai. Jie poruojasi ištisus metus, tačiau veisimosi pikas dažniausiai būna lietaus sezono metu. Jų nėštumas trunka nuo 110 iki 119 dienų. Paukštis paprastai susideda iš vieno iki šešių liūto jauniklių, vidutinis yra nuo 2–3.

Gimsta naujagimiai, sveriantys nuo 27 iki 56 uncijų. Iš pradžių jie yra akli ir kurčiai: jų akys ir ausys atsidaro per pirmąsias dvi savaites. Liūtų jaunikliai pradeda medžioti po 5–6 mėnesių ir lieka su motinomis, kol jiems sukaks 18–3 metai. Moterys lytiškai subręsta sulaukusios 4 metų, vyrai - 5 metų.

„Luxy“ vaizdai / „Getty Images“

Evoliucijos istorija

Šiandien mūsų planetoje yra mažiau nei 40 000 liūtų, tačiau praeityje liūtai buvo daug labiau paplitę ir paplitę: jie dingo iš Europos per pirmąjį šimtmetį CE, o iš Vidurinių Rytų ir didžiosios Azijos dalies - iki 1950 m.

Šiuolaikinės katės pirmą kartą pasirodė maždaug prieš 10,8 milijono metų. Liūtai, kartu su jaguarais, leopardais, tigrais, sniego leopardais ir apsnigtais leopardais, išsiskyrė iš visų kitų kačių giminių kačių šeimos evoliucijos pradžioje ir šiandien formuoja tai, kas vadinama Panthera linija. Liūtai turėjo bendrą protėvį su jaguarais, kurie gyveno maždaug prieš 810 000 metų.

Apsaugos būklė

Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) visus liūto porūšius klasifikuoja kaip pažeidžiamus, o 2013 m. JAV ECOS aplinkos apsaugos tinklo sistemą klasifikavo P.l. Liūtas kaip nykstančiai ir P.l. melanochaita kaip grasinama.

Grėsmės

Didžiausia liūtų grėsmė yra buveinių ir grobio nykimas, kurį lemia auganti žmonių populiacija ir klimato pokyčiai, taip pat invazinės rūšys, žemės ūkio nuotekos, ligos, tokios kaip šunų siautėjimas, ir žmonių kerštas dėl liūtų atakų.

Neteisėta medžioklė ir brakonieriavimas medicininiais tikslais bei trofėjai taip pat paveikė liūtų populiacijas. Teisėta sportinė medžioklė laikoma naudinga valdymo priemone, teikiančia reikalingas pajamas šventovėse, jei ji vykdoma tvariai nurodant maždaug vieną liūtą patiną iš 775 kvadratinių mylių. Aukštesnis nei keliose Afrikos šalyse nustatytas lygis yra žalingas visoms liūto populiacijoms.

Šaltiniai

  • Bauer, H. ir kt. „Panthera leo (2017 m. Paskelbta errata versija)“. IUCN raudonasis nykstančių rūšių sąrašas: e.T15951A115130419, 2016 m
  • Baueris, H. ir S. Van Der Merwe. „Laisvai gyvenančių liūtų„ Pantera Leo “Afrikoje inventorius“. Oryx 38.1 (2004): 26–31. Spausdinti.
  • Evansas, Sara. "Kai riaumoja paskutinis liūtas: žvėrių karaliaus pakilimas ir kritimas". Londonas: „Bloomsbury Publishing“, 2018 m.
  • Haywardas, Mattas W. ir Grahamas I. H. Kerley. „Liūto („ Pantera Leo “) grobio preferencijos“. Žurnalas apie zoologiją 267,3 (2005): 309–22. Spausdinti.
  • Riggio, Jasonas ir kt. "Savanos Afrikos dydis: Liūto (Pantera Leo) vaizdas." Biologinė įvairovė ir išsaugojimas 22.1 (2013): 17–35. Spausdinti.
  • Singhas, H.S. "Giros liūtas: Panthera Leo-persica: gamtos istorija, apsaugos būklė ir ateities perspektyva". Gudžaratas, Indija: „Pugmark Qmulus“ konsorciumas, 2007 m.
  • "Liūto rūšies profilis (Panthera leo ssp. Leo)." ECOS aplinkos apsaugos internetinė sistema. JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2016 m.
  • "Liūto (Panthera leo ssp. Melanochaita) rūšies profilis". ECOS aplinkos apsaugos internetinė sistema. JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2016 m.