Gyvenimas

Pietinis uraganas („Dasyatis Americana“)

Pietinis uraganas („Dasyatis Americana“)


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Pietiniai eršketai, dar vadinami Atlanto pietiniais erškėčiais, paprastai yra mokingas gyvūnas, dažnai lankantis šiltus, seklius pakrančių vandenis.

Apibūdinimas

Pietiniai eržilai turi deimanto formos diską, kurio viršutinė pusė yra tamsiai ruda, pilka ar juoda, o apatinėje - balta. Tai padeda pietiniams erškėčiams paslėpti save smėlyje, kur jie praleidžia didžiąją laiko dalį. Pietiniai erškėčiai turi ilgą, plačią uodegą su žieve, kurią gale naudoja gynybai, tačiau jie retai ją naudoja prieš žmones, nebent jie yra išprovokuojami.

Moteriškos pietinės eržilės užauga daug didesnės nei patinų. Patelės užauga maždaug iki 6 pėdų, vyrai - apie 2,5 pėdos. Didžiausias jo svoris yra apie 214 svarų.

Pietinės eržilo akys yra virš galvos, o už jų - dvi spiralės, leidžiančios eržilui įsipilti deguonies prisotinto vandens. Šis vanduo yra pašalinamas iš dugno žiaunų žiaunų.

Klasifikacija

  • Karalystė: Animalia
  • Prieglobstis: Chordata
  • Klasė: Elasmobranchii
  • Įsakymas: Myliobatiformai
  • Šeima: Dasyatidae
  • Gentis: Dasyatis
  • Rūšis: Amerikietė

Buveinė ir paplitimas

Pietinis eršketas yra šilto vandens rūšis ir gyvena daugiausia sekliuose tropiniuose ir subtropiniuose Atlanto vandenyno (kiek į šiaurę nuo Naujojo Džersio), Karibų jūros ir Meksikos įlankos vandenyse.

Maitinimas

Pietiniai eržilai valgo dvigeldžius, kirminus, mažas žuvis ir vėžiagyvius. Kadangi jų grobis dažnai būna palaidotas smėlyje, jie jį laidoja, išstumdami iš burnos vandens srautus arba plaudami pelekus virš smėlio. Jie suranda grobį naudodamiesi elektriniu priėmimu ir puikiais kvapo bei lytėjimo pojūčiais.

Dauginimas

Apie pietinių erškėčių poravimosi elgesį mažai žinoma, nes gamtoje tai nebuvo stebima dažnai. Popierius Žuvų aplinkos biologija pranešė, kad vyriškis sekė moterį, užsiimančią „prieškopuliaciniu“ kramtymu, o paskui pora poruojasi. Patelės per tą patį veisimosi sezoną gali poruotis su keliais patinais.

Patelės yra kiaušialąstelinės. Po 3–8 mėnesių nėštumo gimsta 2–10 šuniukų, vidutiniškai 4 šuniukai gimsta po vieną kraiką.

Statusas ir išsaugojimas

IUCN Raudonajame sąraše teigiama, kad pietinis eršketas yra „mažiausiai susirūpinęs“ JAV, nes jo populiacija atrodo sveika. Bet apskritai ji yra išvardyta kaip duomenų trūkumas, nes informacijos apie populiacijos tendencijas, priegaudą ir žvejybą likusioje jos dalyje yra mažai.

Aplink pietinius eršketus atsirado didelė ekologinio turizmo pramonė. Stingray miestas Kaimanų salose yra populiari vieta turistams, atvykstantiems stebėti ir maitinti ten susikaupiančių erškėčių spiečių. Nors eržilų gyvūnai dažniausiai būna naktiniai, 2009 m. Atlikti tyrimai parodė, kad organizuotas šėrimas daro įtaką eržilams, todėl jie vietoj valgymo naktį valgo visą dieną ir visą naktį miega.

Pietinius eršketus apgaubia rykliai ir kitos žuvys. Pirminis jų plėšrūnas yra kūjis plaktukas.

Šaltiniai

  • Arkive. 2009. „Southern Stingray (Dasyatis Americana)“. (Prisijungęs) „Arkive“. Priimta 2009 m. Balandžio 12 d.
  • MarineBio.org. 2009. „Dasyatis Americana“, „Southern Stingray“ (internete). MarineBio.org. Priimta 2009 m. Balandžio 12 d.
  • Monterey Bay akvariumas. 2009. „Southern Stingray“ (internete) Monterey Bay akvariumas. Priimta 2009 m. Balandžio 12 d.
  • Passarelli, Nancy ir Andrew Piercy. 2009. „Southern Stingray“. (Internetinis) Floridos gamtos istorijos muziejus, ichtiologijos skyrius. Priimta 2009 m. Balandžio 12 d.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos